Adam Smith – Življenje in delo

12.00 

Avtor: Eamonn Butler

Prevedel: Niki Neubauer

Leto izida: 2015

Založba: Inštitut Karantanija; Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko

Zbirka: Izzivi svobode

Zvrst: Biografije, Sociologija

Ključne besede: biografije, sociologija, Adam Smith, ekonomija, psihologija etike, teorija moralnih občutij, nevidna roka

Opis

Adam Smith (1723–1790), škotski filozof in ekonomist, je najbolj znan kot avtor dela Bogastvo narodov (1776), ene najvplivnejših knjig, kar jih je bilo kdaj napisanih. Smith je spremenil naše razmišljanje o načelih gospodarskega življenja, od starodavnega do značilno moderne oblike.

Opisal je pomanjkljivosti ekonomskega sistema, ki je prevladoval v njegovem času – merkantilizem, ki je narodno bogastvo meril glede na zaloge srebra in zlata, ki jih je imela država.

Opozoril je na potrebno zaupanje v osebno in trgovsko svobodo. Smithova glavna zapuščina modernemu svetu je ideja o nevidni roki oziroma bolj splošno ideja o družbeni evoluciji, ki poteka po nenamernih posledicah človekovih dejanj. Te lahko ob spoštovanju načela pravičnosti nehote omogočijo dobro delujoč splošni družbeni red.

Knjiga o Smithovem življenju in delu privlači, saj je bil Smith osebnost, ki je pomagala oblikovati svet, v katerem danes živimo, in ki nam je dala intelektualno orodje za razumevanje tega sveta.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Adam Smith – Življenje in delo”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.