Demokracija in država

25.00 

SLOVENSKA DEMOKRACIJA IN DRŽAVA – USTANOVITEV, KRIZE IN VIZIJE

Peter Jambrek s poglavjem Albina Igličarja

Leto izida: 2014

Založba: Fakulteta za državne in evropske študije, Brdo pri Kranju

Zbirka Slovenija 1994–2015, Suverenost, ustavnost in prihodnost slovenskega nacionalnega sistema

Zvrst: Politika, pravo, zgodovina

Ključne besede: Slovenija, politika, ustavna ureditev, notranja politika, demokracij, plebiscit, politične stranke, družbeni sistemi

 

 

Kategorije: , , ,

Opis

“Slovenija je v krizi, ki je sistemske narave. Določljiv je tudi njen inštitucionalni in simbolni izvor. Sprememba inštitucionalnega sistema zahteva  nova  lastniška in oblastniška razmerja med državo in civilno družbo. Sprememba simbolnega sistema pa terja ločitev identitetnih in zgodovinskih sporov od demokratičnega političnega proces …”

“V razliko od prejšnjih let pa se kriza dogaja v okoliščinah monetarne in pravne podrejenosti trans-nacionalnemu sistemu Evropske unije, generacijske utrujenosti ter intelektualne iztrošenosti kritične kulturne elite  iz osemdesetih in devetdesetih let ter razočaranja nad verjetnim dometom in dosežkom kateregakoli programa nacionalne prenove. Forum 21 in Zbor za ustavo, ki sta leta 2004 uspela za kratek čas mobilizirati vsak svojo polovico volilnega telesa, sta zamrla. Nova revija je šla v stečaj. Je to konec zgoščenega zgodovinskega časa, velikih nacionalnih in političnih zgodb, narodnih vprašanj in programov, the end of ideology ter the end of history? Mogoče čas za inavguracijo normalnosti, nove politične kulture za novo generacijo, evropskega slovenstva ali slovenskega evropejstva?”

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Demokracija in država”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.