Ludwig von Mises – Življenje in delo

12.00 

Avtor: Eamonn Butler

Prevedel: Niki Neubauer

Leto izida: 2015

 

Založba: Inštitut Karantanija; Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko

Zbirka: Izzivi svobode

Zvrst: Biografije, Sociologija, Politika

Ključne besede: biografije, sociologija, politika, Ludwig von Mises, ekonomija, podjetništvo, potrošništvo, konkurenca, kapital, cena, tržno gospodarstvo, avstrijska ekonomska šola

Opis

Knjiga opiše življenje in delo enega najpomembnejših ekonomistov in politikov 20. stoletja Ludwiga von Misesa (1881–1973), ki je postal vodilna osebnost »avstrijske ekonomske šole«, saj jo je utrdil in sistematiziral.

Ključni Misesov prispevek je bila uničujoča kritika socializma. Zgradil jo je na dejstvu, da ekonomski izračun preprosto postane neizvedljiv, če trg neha obstajati. Če so proizvodna sredstva v lasti države in se jih tako nikoli ne kupuje ali prodaja, jim ni mogoče določiti cene. Tržno gospodarstvo pa nasprotno ustvarja konkurenčni pritisk na proizvajalce, da izbirajo stroškovno najučinkovitejše procese – s tem pa zmanjšajo zapravljanje in življenjsko pomembna sredstva ohranijo nedotaknjena za naslednje rodove.

Misesov najslavnejši učenec, Friedrich Hayek (1899–1992), je pozneje prejel Nobelovo nagrado za delo, ki sta ga oba opravila na področju poslovnega cikla.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Ludwig von Mises – Življenje in delo”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.