Vstop v intermedijsko umetnost

15.00 

Avtor: Polona Tratnik

Recenzenta: prof. Dušan Zidar, doc. Sašo Sedlaček

Leto izida: 2016

Založba: Inštitut Nove revije – Zavod za humanistiko

Zvrst: filozofija, umetnostna zgodovina

Ključne besede: intermedijska umetnost, izobraževanje, osnovni pojmi intermedijske umetnosti, umetniški projekt

Prenesi PDF

 

Opis

Knjiga Polone Tratnik je plod večletnega pedagoškega dela in prizadevanja pripraviti priročnik za izobraževanje na področju intermedijske umetnosti. Avtorica izhaja iz dejstva, da umetniško delo danes ni izdelano tako, da bi bilo zaključeno v enoviti celoti, ki ne bi ničesar izpuščala. Nasprotno, sodobna umetnost hoče pokazati, da se svet nadaljuje tudi onstran »robov umetniškega dela«. Zato sodobno umetniško »delo« vključuje številne reference na številne vire, zgodbe, kontekste ipd.; takšen tekst je tkivo citatov, ki izhajajo iz tisoč različnih žarišč kulture.

Avtorica v ABC intermedijskih umetnosti predstavi nekatere ključne pojme in s številnimi opisi in fotografijami intermedijskih projektov, večinoma nastalih na Slovenskem, prikaže, kako lahko intermedijske umetnosti raziskujejo in združujejo različna polja znanosti, preiskujejo različne medije in med njimi posredujejo, zato pravzaprav ne srečamo nobenega medija več v njegovi čisti obliki. Zaznamovane so z razvojem medijev in tehnologij, še zlasti pomemben prispevek k njihovemu razvoju pa prihaja z vzponom računalniške kulture v osemdesetih letih in odtlej ostaja računalniška komponenta skoraj obvezni del intermedijskega projekta.

V publikaciji so na kratko opisani mejniki, ki so ključni za razumevanje razvoja področja intermedijske umetnosti. Avtorica je izbrala tudi nekaj temeljnih besedil z različnih področij in časov, ki predstavijo nastop procesualnosti, odprtosti, interpretativnosti, eksperimentalnosti, nedokončanosti, interaktivnosti, povezanosti človeka in aparata, pomen programskosti, razvoj tehnologij, pa tudi pozivajo k angažirani drži intermedijskega umetnika, kar se avtorici zdi pomembno. Tako so predstavljena nekatera dela Rolanda Barthesa, Umberta Eca, Bertolta Brechta, Walterja Benjamina, Viléma Flusserja, Oliverja Graua, Davida Garcia in Geerta Lovink ter drugih.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Vstop v intermedijsko umetnost”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.