Temelji svobodne družbe

14,90 

Avtor: Eamonn Butler

Prevedel: Niki Neubauer
Uredil: Lovro Šturm
Izdajatelj: Inštitut Karantanija
Založnik: Inštitut Nove revije – Zavod za humanistiko
Leto izida: 2015
Kategoriji: ,

Opis

Knjiga Temelji svobodne družbe podaja oris temeljnih načel, ki opredeljujejo svobodno družbo. Potrebna je zato, ker je pristna osebna, družbena, politična in gospodarska svoboda zelo redka – celo v državah, ki se imajo za svobodne. Vsekakor obstajajo velike razlike med najbolj svobodnimi in najmanj svobodnimi državami, toda v vsaki državi družbeno in gospodarsko življenje ljudi, v večji ali manjši meri, nadzorujejo uradniki in politiki. Takšne omejitve in nadzor so v veljavi že tako dolgo in omejujejo tolikšen del našega vsakodnevnega življenja, da so postale že kar del kulture. Ljudje jih imajo kratko malo za del življenja, za nekaj naravnega in neizogibnega.

Posledica tega je, da si velik del svetovnega prebivalstva, tudi če ljudje mislijo, da živijo v svobodni družbi, komajda predstavlja, kaj pomeni resnična svoboda – še veliko manj pa razume, kakšna bi bila lahko videti svobodna družba in kako bi lahko delovala.

Kljub temu si večina ljudi želi svobodo. Želijo si prosto trgovati, ne da bi morali za to pridobiti nešteto dovoljenj. Želijo v miru skrbeti za svoje domove, kmetije in delavnice, ne pa tvegati, da jih bodo politiki vrgli ven in jih uničili. Želijo sami odločati, kaj je najboljše za njihove družine, ne pa delati, kar jim narekujejo uradniki. Želijo živeti, ne da bi morali podkupovati policijo in birokrate, da jih pustijo pri miru.

Dr. Eamonn Butler je direktor Inštituta Adama Smitha (Adam Smith Institute), vplivne politološke raziskovalne ustanove. Je avtor knjig o pionirskih ekonomistih Miltonu Friedmanu, F. A. Hayeku in in Ludwigu von Misesu ter orisa avstrijske ekonomske šole. Za inštitut IEA je napisal knjigi o življenju in delu Adama Smitha in Ludwiga von Misesa. Je tudi soavtor mnogih knjig o nadzoru plač in cen ter vrste knjig o inteligenci. Njegova najnovejša uspešna dela The Best Book on the Market, The Rotten State of Britain in The Alternative Manifesto so pritegnila znatno pozornost.