Življenje in delo – Adam Smith

12,00 

Avtor: Eamonn Butler

Prevedel: Niki Neubauer
Izdajatelj: Inštitut Karantanija
Založnik: Inštitut Nove revije – Zavod za humanistiko
Leto izida: 2015
Kategoriji: ,

Opis

Adam Smith (1723–1790), škotski filozof in ekonomist, je najbolj znan kot avtor dela Bogastvo narodov (1776), ene najvplivnejših knjig, kar jih je bilo kdaj napisanih. Smith je spremenil naše razmišljanje o načelih gospodarskega življenja, od starodavnega do značilno moderne oblike. Opisal je pomanjkljivosti ekonomskega sistema, ki je prevladoval v njegovem času – merkantilizem, ki je narodno bogastvo meril glede na zaloge srebra in zlata, ki jih je imela država.  Opozoril je na potrebno zaupanje v osebno in trgovsko svobodo. Smithova glavna zapuščina modernemu svetu je ideja o nevidni roki oziroma bolj splošno ideja o družbeni evoluciji, ki poteka po nenamernih posledicah človekovih dejanj. Te lahko ob spoštovanju načela pravičnosti nehote omogočijo dobro delujoč splošni družbeni red.

Knjiga o Smithovem življenju in delu privlači, saj je bil Smith osebnost, ki je pomagala oblikovati svet, v katerem danes živimo, in ki nam je dala intelektualno orodje za razumevanje tega sveta.

»V svobodni menjavi imata korist obe strani. Nihče ne bi vstopal v menjavo, če bi pričakoval, da bo zaradi nje na izgubi. Ni nam treba osiromašiti drugih, da bi obogatili sebe. Nasprotno, v resnici lahko pridobimo več, če so naši kupci bogati.«